fbpx

Put prema čistom licu: definitivni vodič za borbu protiv akni

O2toderm infuzija kisikom
Put prema čistom licu: definitivni vodič za borbu protiv akni

Akne su najčešći dermatološki problem. Iako ih često vezujemo uz adolescenciju – jer gotovo 85% svih adolescenata se u nekom trenutku bori s aknama – akne se mogu pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina. 

Uzroci mogu biti razni – od hormonalnih promjena, preko pretjeranog lučenja masnoće, izlaganja suncu do bakterija s mobitela ili drugih nečistoća koje u trenutnu nepažnje donesemo na svoju kožu. 

Danas postoje mnogi pouzdani i kvalitetni načini liječenja akni. Mnogo toga možete učiniti sami, ispravnom njegom, dobro odabranim proizvodima i načinom života. 

Ako to nije dovoljno, postoje salonski tretmani koji će vam pomoći. Treća linija obrane – kad se akne doista otmu kontroli – su dermatolozi.

Ovaj blog je cjelovit vodič kroz problem akni, rješenja i metode kojima možemo sačuvati ljepotu i blistav sjaj svoje kože, ali i metode kojima se možemo riješiti zaostalih ožiljaka akni. 

Vrste akni i njihova specifična mjesta pojavljivanja

Akne nastaju kada se pore začepe mrtvim stanicama kože, kožnom masnoćom i bakterijama. Kod zdrave kože, višak sebuma i mrtve stanice se izbacuju kroz pore i otpadaju s kože. Problem nastaje kad je proizvodnja sebuma brža od prirodne sposobnosti kože da se riješi viška. 

U prvoj fazi se višak sebuma i mrtvih stanica nakupi u porama – to zovemo kondilomima.

Začepljena pora je idealno mjesto za bakterije – iako su bakterije prirodno prisutne na koži i ne stvaraju probleme – ako imaju puno hrane u začepljenoj pori, doći će do brzog razmnožavanja i stvaranja upale. Tako nastaju teži oblici akni, pustule, papule, ciste i noduli.

Dermatolozi razlikuju više vrsta akni. 

  • Zatvoreni komedoni često ih nazivamo samo komedoni – su kvržice boje kože. Nastaju kada se duboko ispod otvora pore stvori čep sebuma. Ne mogu se istisnuti – a ako ih ne tretirate ispravno, mogu buknuti u klasični prištić. 
  • Otvoreni komedoni ili mitiseri nastaju kada se čep sebuma stvori blizu otvora pore. Crne su boje jer melanin iz kože u dodiru s kisikom oksidira.
  • Pustule su teži oblik akni kod kojih imamo blagi upalni proces. 
  • Papule, kao i pustule, nastaju kao posljedica upalnog procesa. Obično su manje od 5 milimetara i imaju žućkastko gnojno središte. 
  • Noduli su veće i čvršće papule koje zahvaćaju dublje slojeve kože.
  • Ciste su noduli zahvaćeni bakterijskom infekcijom. Mogu ostaviti ožiljke ako nisu propisno liječene.
  • Acne conglobata je najteži oblik akni. Mogu narasti do veličine lješkanja, a nastaju tako što upalni proces zahvati duboke dijelove folikula i tkiva oko folikula. Češće su u muškaraca nego žena.

Svaka vrsta akni zahtijeva poseban pristup. Neadekvatno tretiranje može izazvati dugotrajne probleme s kožom i ostaviti ožiljke. Zato je važno potražiti stručnu pomoć o tretiranju akni u salonu i kod kuće kod dobro educirane kozmetičarke. 

Ovisno o težini, razlikujemo tri stupnja zahvaćenosti aknama:

Blage akne: Osoba će uglavnom razviti komedone uz nekoliko papula i pustula, obično manje od trideset.

Umjerene akne: Zamijetit ćemo više više papula i pustula, a osoba može imati i veći broj komedona. Ukupan broj akni je obično između trideset i sto dvadeset pet.

Teške akne: U najtežem obliku akni osoba ima više od sto dvadeset i pet velikih i brojnih papula, pustula, čvorova ili cista. Kod teškog oblika akni mogu se razviti ožiljci.

Akne se obično pojavljuju na licu i leđima, ali mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela

Akne na licu

Ne samo da se akne najčešće pojavljuju na licu – nego su tu i najvidljivije te nam stoga najviše i smetaju. 

Razloga za pojavu akni na licu ima mnogo, uključujući hormonalne promjene, prehrambene navike, izlaganje suncu, nepravilnu higijenu i genetsku predispoziciju. 

Tično, akne na svakom dijelu tijela imaju malo drugačiji razlog nastanka, a iako je osnova tretiranja akni dosta slična, postoje neke specifičnosti za sprečavanje i liječenje akni na svakom tijelu lica.

Akne i prištići na bradi 

Kao i kod ostalih akni, akne na bradi mogu biti rezultat kombinacije faktora, uključujući povećanu proizvodnju sebuma, začepljene pore, upalne procese i hormonalne promjene. 

Akne na obrazima

Akne na obrazima često mogu biti uzrokovane nečistoćama na licu ili alergijskim reakcijama na proizvode za njegu kože. Pravilno čišćenje lica i izbjegavanje proizvoda koji sadrže potencijalne iritanse može pomoći u prevenciji ovih akni. Ponekad iritiramo lice bakterijama koje se nakupljaju na mobitelu – zato redovito čistite mobitel ili koristite slučalicu.

Nježno čišćenje i upotreba proizvoda s salicilnom kiselinom mogu ublažiti akne na obrazima.

Akne na čelu

Akne na čelu obično se javljaju zbog hormona, stresa i iritacije od proizvoda koji se nanose na kožu ili kosu. Ova vrsta akni često prati pubertetsko doba. 

 Treba znati i da neki kožni problemi, primjerice rozaceja, mogu izazvati simptome slične aknama. Zato prije odabira tretmana svakako razgovarajte s kozmetičarkom koja će prepoznati o čemu je riječ i pomoći vam u odabiru adekvatnog tretmana i proizvoda koji će vam pomoći.

Ako zamijetite prištiće na čelu, pokušajte ukloniti kosu s lica i smanjiti upotrebu preparata za učvršćivanje kose poput gelova, voskova ili laka – ponekad je to dovoljno da se problem riješi.

Akne i prištići na leđima

Akne na leđima, kao i sve druge vrste akni, mogu nastati zbog raznih razloga, ali i kombinacije faktora.

Ponekad je krivac mehaničko trenje od naramenica torbe, ruksaka ili sportske opreme. U nekim slučajevima nečista posteljina ili odjeća te nedovoljna higijena mogu stvoriti pogodno tlo za bakterije. 

A često su akne na leđima hormonalno uvjetovane – javljaju se u pubertetu ili  tijekom trudnoće. Neki lijekovi, primjerice kortikosteroidi, mogu izazvati ili pogoršati akne.

Akne na leđima javljaju se u raznim varijantama – manjih mitesera do bolnih cista. 

Kao i za sve druge akne vrijedi pravilo da ih ni po koju cijenu ne istiskujete sami kod kuće jer time možete pogoršati infekciju i izazvati još teži problem.

Pojačajte mjere higijene, često mijenjajte posteljinu i ručnike, odaberite lagane i prozračne tkanine te pazite da se odjeća i naramenice torbi ne trljaju o kožu. 

Dobro je često napraviti piling, a o salonskim tretmanima koji će ubrzati uklanjanje akni i pomoći vam da očuvate zdravu kožu možete dobiti savjete od svoje kozmetičarke.

Hormonalne akne

Hormonalne akne utječu na muškarce i žene u adolescenciji, a u odrasloj dobi češće su kod žena – trudnica i žena koje prolaze kroz menopauzu. Kod muškaraca akne su rjeđe, ali često prijeđu u teži oblik.

Kod adolescenata, hormonalne akne obično se javljaju na “T-zoni” – liniji na poetezu čelo – nos – brada. 

Kod odraslih osoba starijih od 20 godina, hormonalne akne obično se pojavljuju na donjim dijelovima lica, poput brade, čeljusti i donjih obraza.

Hormonalne akne razvijaju se pod utjecajem hormona – hormonalne promjene mogu povećati količinu sebuma (kožne masnoće) koju vaša koža proizvodi. Sebum skupa s mrtvim stanicama začepi poru i stvori plodno tlo za bakterije. 

Za ovaj tip akni životni stil je jako važan – nedostatak sna i stres mogu jako utjecati na stanje hormona, pa time i nastanak hormonalnih akni. 

Zato osigurajte sebi dovoljno sna, redovito otpuštanje stresa i relaksaciju.

Mallorca akne

Mallorca akne pojavljuju nakon izlaganja kože suncu. Obično izgledaju poput malih bijelih ili crvenih prištića na koži.

Ljeti, zbog topline i vlage, žlijezde lojnice luče više sebuma pa površinski dio kože postaje masniji. Češće nego na licu, sunce pogoršava stanje na leđima i prsima, posebice kod muškaraca.

Dodatan problem stvara trenje vlažne odjeće natopljene znojem o već osjetljiva područja kože. 

Mallorka akne može se spriječiti redovitim korištenjem zaštitnih krema s visokim UV faktorom, odabirom lagane i prozračne hidratantne kreme za njegu te izbjegavanjem teških kozmetičkih proizvoda tijekom ljeta. 

U našem salonu imamo posebne mezoterapijske tretmane za oporavak kože nakon ljeta. Beskontaktan i ugodan tretman osigurava dubinsku eksfolijaciju i čišćenje kože, a hranjivi hidratantni sastojci vraćaju koži izgubljenu tekućinu, popravljajući njezino opće stanje. Tako obnovljena koža ima vitalnost kojom se može oduprijeti nastanku Mallorca akni. 

Uklanjanje ožiljaka od akni – Profesionalni tretmani u SHE Beauty salonu

Kao da akne same po sebi nisu dovoljno frustrirajuće, mnogi od nas bore se još i s ožiljcima nastalim od posebno teških oblika akni. 

Ipak, imamo i dobru vijest – ožiljci od akni mogu se vrlo uspješno tretirati.

Ožiljci se formiraju kada upalni proces prodre duboko u kožu i ošteti tkiva ispod sebe. Tako mogu nastati udubine ili kvrge ožiljka od previše kolagena, narušavajući glatkoću i estetiku lica ili drugih dijelova tijela.

Promjene u boji koje ostanu nakon što prištić nestane nisu ožiljci. Ljubičaste, crvene ili smeđe mrlje same će izblijediti tijekom nekoliko mjeseci.

Jedan od najučinkovitijih tretmana uklanjanja ožiljaka od akni je microneedling. Ovaj tretman stotinama sitnih iglica prodire u kožu čime se potiče proizvodnja kolagena i regeneracija kože. Tretman nije bolan, a dobro ga podnose i osobe s osjetljivom kožom. 

Osim mehaničkog poticaja obnove kože, microneedling omogućava hranjivim serumima prodiranje duboko u kožu, čime osigurava nutrijente za obnovu i oporavak stanica kože. 

Microneedling razbijanjem vezivnog tkiva ožiljka uklanja ožiljak, potičući obnovu i stvaranje mlade i glatke nove kože. Tako se postiže ravna tekstura i blistavi sjaj.

Drugi odličan tretman je MesoJet mezoterapija – beskontaktno ubrizgavanje seruma u srednji sloj kože, čime se potiče obnova kože i osigurava tvari za obnovu kolagena, akvaporina i hijalurona. Koža se prirodno obnavlja te ožiljci postaju manje vidljivi.

Bubuljica na licu – hitne mjere i kako pravilno reagirati

Često radimo sve kako treba – redovito odlazimo na čišćenje lica i njegujuće tretmane, spavamo i opuštamo se – ali se svejedno akna odluči pojaviti. Ponekad baš pred nama važan događaj. 

Što onda?

Prvo i najvažnije pravilo – nemojte istiskivati prištić. Iako se to čini kao prečica –  možemo oštetiti kožu ili izazvati još jaču infekciju. 

Umjesto toga možete napraviti neke druge stvari koje mogu pomoći – a sigurno neće štetiti kao istiskivanje.

  1. Nanesite led – zamotajte led u krpu i pritisnite ga na upaljeno područje 3 do 4 minute. Ponavljajte nekoliko puta tijekom dana kako biste umirili kožu i smanjili rizik od daljnjeg naticanja akne.
  2. Nanesite pastu od zdrobljenih aspirina na prištić: Aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja uklanjanja višak sebuma i mrtvih stanica kože. Zgnječite jednu ili dvije tablete aspirina i pomiješajte ih s nekoliko kapi vode kako biste napravili pastu i nanesite izravno na prištić te ostavite 10 do 15 minuta, a zatim je temeljito isperite toplom vodom.
  3. Nanesite proizvod na bazi benzoil peroksida koji dokazano djeluje protiv akni.
  4. Posjetite svoju kozmetičarku – uz današnji raspon tretmana i odličnih preparata, vaša kozmetičarka može poduzeti puno toga kako bi se koža smirila i što prije vratila svoju glatkoću i čistoću. Ono što vam može pomoći su tretmani dubinskog čišćenja lica, LED terapije plavim svjetlom te MesoJet mezoterapijski tretman koji će dubokom eksfolijacijom riješiti problem iznutra. 

Savjeti za svakodnevnu rutinu njege kože

Ako je vaša koža sklona aknama, uz redovne tretmane u salonu iznimno je važno redovito i temeljito provoditi kućnu njegu. 

Koža je u stalnom doticaju sa suncem, nečistoćama iz zraka, raznim iritansima. Hladnoća i vrućina također nepovoljno djeluju na kožu. Zato je kožu važno štititi, nadoknađivati izgubljenu tekućinu, te svakodnevnom njegom kvalitetnim preparatima ojačati njezinu otpornost. 

Uz kombinaciju salonskih tretmana, redovite njege dobro odabranom kozmetikom uspjeh sigurno neće izostati.

Njega kože ima četiri važna koraka koje treba dosljedno provoditi svaki dan ujutro i navečer.

  1. Čišćenje: Koristite blago sredstvo za čišćenje kako biste uklonili višak sebuma, prljavštinu i šminku. Čišćenjem lica spriječit ćete začepljivanje pora pa bakterije neće imati pogodan okoliš za razmožavanje. Lice perite blagim pokretima – izbjegavajte grubo trljanje kojim možete mehanički oštetiti kožu i time otežati oporavak ili otvoriti put bakterijama.
  2. Toniranje: Tonik pomaže obnoviti idealan pH kože i priprema je za daljnju njegu. Blag tonik prilagođen vašoj koži jako je važan, ali i ugodan korak njege – zato nemojte ga preskakati.
  3. Hidratacija: Hidratacija je presudna za očuvanje zdravlja, vitalnosti i ljepote kože. Odaberite kvalitetnu hidratantnu kremu prilagođenu vašem tipu kože, posebno pazeći da nije komedogena, to jest da ne začepljuju pore. Komedogeni sastojici krema su ulja, maslaci i pčelinji vosak. Iako su oni spas za suhu kožu – za kožu sklonu aknama ti sastojci nisu dobri.
  4. Zaštita od sunca: Sunce ja glavni uzrok starenja kože – UV zrake jako oštećuju stanice kože, stvarajući bore, pjege i mrlje – a za osobe sklone aknama sunce može biti i okidač nastanka akni. Zato uvedite nanošenje zaštitne kreme kao dio redovne dnevne routine, čak i ako je vani oblačno ili kišno.

Osim preparata kojima treba njegovati kožu, važno je i izbjegavati dodirivanje lica rukama. To se pravilo odnosi i na dodirivanje lica telefonom. Telefon kroz dan skupi razne prljavštine i bakterije koje mogu izazvati upalne procese na licu. Koristite zvučnik ili slušalice i održavajte visoku higijenu svog telefona.

Važno je i redovito mijenjati posteljinu i ručnike, a ako vas muče akne na leđima – pazite na prozračnost i čistoću odjeće i izbjegavajte oštre naramenice torbi i ruksaka.

I na kraju – pravilna prehrana bogata vlaknima iz voća, povrća i cjelovitih žitarica ima važan utjecaj na zdravlje kože. Ne zaboravite i obilje vode i zdravih nezaslađenih napitaka. 

I na kraju ljepota uvijek dolazi iznutra – zato pazite na svoju prehranu, ali i mišiće i um. Redoviti treninzi, masaža, boravak u prirodi, dovoljno sna i opuštanja važni su kako stres, umor i hormonalni potresi ne bi stvorili ranjivost kože na nastanak akni.

Proizvodi preporučeni od strane stručnjaka iz SHE Beauty:

U SHE Beauty salonu koristimo svjetske provjerene brendove kozmetike, kreirane prema najnovijim znanstvenim dostignućima i od vrhunskih prirodnih sastojaka. 

Za svaki tip problema postoji adekvatna linija proizvoda koja će vam pomoći da efekt salonskih tretmana pojačate i dulje zadržite njegove positive efekte.

S ponosom ističemo da naš tim kozmetičarki ima izvanredno znanje i bogato iskustvo u rješavanju problema s aknama. Vaša koža zaslužuje najbolju brigu, a naše stručnjakinje su tu kako bi vam pružile vrhunsku uslugu.

Naš tim kozmetičarki redovito se educira o najnovijim tehnikama i tretmanima za tretiranje akni. S velikim entuzijazmom i pažnjom pristupamo svakom pojedinom slučaju kako bismo osigurali da vaša koža dobije personaliziranu njegu koja će vam pomoći da se riješite akni i postignete zdrav i sjajan ten.

PODIJELITE SA DRUGIMA:

Naručite se za tretman ili zatražite besplatne konzultacije

DARUJTE
GIFT CARD

Ostali članci

Radiofrekvencija lica: Tajna mladolikog izgleda bez kirurških zahvata!

Dermaplaning: Tajna sjajne i mladalačke kože je otkrivena!

Hydrafacial tretman – SHE Beauty Lounge

Piling lica

Salon za nokte otkriva tajne savršene manikure i najnovije trendove u njezi noktiju

Put prema čistom licu: definitivni vodič za borbu protiv akni

Zabranjeno je kopiranje sadržaja ove stranice