fbpx

Mehaničko čišćenje lica: Sve što trebate znati o različitim vrstama tretmana i tehnika!

Skeyndor tretmani za njegu lica
Mehaničko čišćenje lica: Sve što trebate znati o različitim vrstama tretmana i tehnika!

Navigacija

Sve što trebate znati o različitim vrstama tretmana i tehnika

Glatko, blistavo i zdravo lice san je svaka osobe, a do tog sna kreće se prvim korakom – detaljnim i redovitim čišćenjem lica.

Moderna dermatologija i kozmetologija razvile su niz metoda čišćenja lica prilagođenih raznim tipovima i stanjima kože. Možemo reći kako danas možemo ponuditi metode njege i za najosjetljivije i najzahtjevnije tipove kože.

Mehaničko čišćenje lica nije nova metoda – ali je često korištena u kozmetičkim salonima. Razlog? Odlična je za masnu kožu, kožu sklonu aknama, začepljenim porama, mitiserima i u slučaju izloženosti nečistoćama iz zraka i okoliša.

Pripremili smo iscrpan blog o svemu što je važno znati o mehaničkom čišćenju lica. Nadamo se da će vam blog biti koristan.

Što je mehaničko čišćenje lica

Mehaničko čišćenje lica je postupak dubinskog čišćenja kože lica. Pokazuje odlične rezultate u uklanjanju nečistoća, mitisera i akni.

Iako je mehaničko čišćenje lica siguran postupak i primjeren za većinu tipova kože, ipak je važno odabrati pouzdane stručnjake, školovane kozmetičare ili dermatologe, koji će pregledati kožu i procijeniti je li ova metoda najbolji izbor za vas.  Ako nije, preporučit će vam druge, primjerenije metode.

Mehaničko čišćenje lica je jako dobro za osobe s masnom kožom sklonoj aknama. Masna koža zbog povećanog lučenja sebuma često pati od začepljenih pora, mitesera i akni.

U ovom postupku čistimo lice i parom otvaramo pore kako bismo posebnim alatima iz njih izvadili sebum, prljavštinu i uklonili mitistere.

Stručnost i iskustvo kozmetičarke iznimno je važna – nepravilno postupanje može oštetiti kožu, izazvati infekciju i pogršati stanje kože.

Zato mehaničko čišćenje lica uvijek prepustite stručnoj osobi, a nakon tretmana pridržavajte se svih uputa kako bi se lice oporavilo i zablistalo u punom sjaju.

Kako se provodi mehaničko čišćenje lica

Prvi korak u mehaničkom čišćenju lica je temeljito čišćenje kože blagim gelom ili mlijekom za čišćenje kojim uklanjamo prljavštinu i šminku.

Ovisno o stanju i potrebama kože, kozmetičarka će odabrati primjeren tip pilinga. U našem salonu koristimo kemijski i mehanički piling, ali i mezoterapijsku eksfolijaciju koje biramo prema porebama svake osobe kako bismo postigli čistoću – ali i spriječili oštećenja i iritacije kože.

Nakon što smo sigurni da je koža čista i oslobođena od mrtvih stanica, parom ili toplim oblozima otvaraju se pore. Omekšana koža i otvorene pore omogućavaju lakše uklanjanje nečistoća i sebuma iz pora te tretiranje mitisera i akni.

Kozmetičari koriste sterlizirane alate poput posebnih pinceta ili komedon ekstraktora kako bi uz nježan pritisak izvukli nečistoće. Ovdje se ne može prenaglasiti važnost higijene – loša higijena može izazvati infekcije i pogoršati stanje kože.

Nakon čišćenja pora od nečistoća slijedi umirujući tonik ili hidratantna maska koji će smiriti kožu i zatvoriti pore.

Zadnji korak je ugodna masaža kojom se potiče cirkulacija, aktiviraju se stanice i dodatno smiruje kožu.

Mehaničko čišćenje lica neće odmah izazvati drastičnu promjenu – ali čim se koža smiri i oporavi, vidjet ćete razliku. Koža bolje diše, ima ljepšu boju i izgleda blistavo.

Kome je namijenjeno mehaničko čišćenje lica

Mehaničko čišćenje lica je dobar način održavanja čistoće lica za razne tipove kože, a posebno je korisno za osobe s masnom kožom, aknama, mitiserima i začepljenim porama.

Masna koža luči previše sebuma što izaziva kaskadu problema – sebum začepljava pore, stvarajući tako pogodno tlo za bakterije koje doprinose pojavi ili pogoršanju akni.

Mehaničko otklanjanje sebuma prva je linija obrane zdravlja masne kože.

Čak i ako koža nije masna, osobe sklone aknama trebaju mehaničko čišćenje lica – dubinsko čišćenje uklanja bakterije i nečistoće te tako sprečava izbijanje ili pogoršanje akni.

Osobe čije su pore začepljene također trebaju mehaničko čišćenje. Začepljene pore mogu izazvati mitisere i pogršati teksturu i izgled kože. Čiste pore daju koži lijep izgled i poboljšavaju njezino zdravlje.

Redovito dnevno čišćenje lica kod kuće je važno i puno pomaže očuvati čistoću i zdravlje kože – ali nije dovoljno. Nečistoće, sebum i ostaci šminke s vremenom se nakupljaju i otežavaju koži disanje i normalnu funkciju. Zato je dobro s vremena na vrijeme napraviti mehaničko čišćenje čak i ako koža nema problema s aknama, pretjeranim lučenjem masnoće ili začepljenim porama.

Mehaničko čišćenje kože ipak nije univerzalno rješenje za sve – osobe s osjetljivom kožom, upalama ili dermatološkim problemima poput rozaceje svakako trebaju savjet stručnjaka prije nego se odluče na mehaničko čišćenje.

Što očekivati nakon mehaničkog čišćenja lica

Nakon što vaša kozmetičarka pažljivo očisti vaše lice, izmasira ga i zaštiti njegujućim preparatima, uskoro ćete vidjeti rezultate ovog postupka – čistu kožu blistavog i ujednačenijeg tena.

Moguće je prolazno crvenilo i lagana iritiranost – ali to će brzo proći, a vaša će koža uskoro pokazati zahvalnost za njegu ljepšim izgledom i boljim osjećajem.

Uklonjene su mrtve stanice, nečistoće i višak masnoće pa lice diše, bolja cirkulacija vraća lijepu zdravu boju, a lice je i na dodir mekše i bolje teksture.

Razlika se najviše vidi u T zoni – na čelu, nosu i na bradi gdje je koža obično masnija i sklonija mitiserima i aknama.

Ipak, neke od najvažnijih promjena događaju se u unutrašnjosti kože – čišćenje i piling, a i hranjivi preparati, potiču stanični metabolizam i procese obnove kolagena pa je lice punije i zategnutije.

Neki ljudi odmah nakon tretmana vide sve ove promjene – dok drugima treba par dana da koža dođe na svoje i da se rezultati vide u punini.

Koliko često se preporučuje čišćenje lica

U mlađoj dobi obično je potrebno odlaziti na čišćenje kože jednom mjesečno, a nakon pedesete, kad koža luči manje sebuma, odlasci se obično prorjeđuju – ovisno o stanju i tipu kože to može biti jednom u šest tjedana, dva ili čak tri mjesca.

Što je koža masnija, sklonija aknama i mitiserima – mehaničko čišćenje joj je potrebno češće. Suha koža, s druge strane, obično treba rjeđe posjete salonu jer ne luči toliku količinu sebuma i do začepljenja pora obično neće doći u kratkom roku.

Kozmetičarka prilikom pregleda kože procjenjuje tip kože, ali i njezino stanje, a prateći vas redovito može procijeniti koji je idealan interval redovitog mehaničkog čišćenja za vas.

Kako se brinuti za kožu lica nakon mehaničkog čišćenja

Nakon mehaničkog čišćenja lica koži je potrebna dodatna njega kako bi se obnovila i što prije zablistala u svom punom sjaju. Evo koraka njege koje ne smijete propustiti nakon mehaničkog čišćenja lica:

  1. Hidratizirajte kožu – ona nakon tretmana čišćenja mora vratiti vlagu da bi se osjećala i izgledala dobro. Odaberite hidratantnu kremu ili serum prilagođene vašem tipu kože i nježno ih utapkajte u kožu. Osim vraćanja vlažnosti, dobra hidratacija smiruje kožu i pomaže bržem oporavku od iritacije.
  1. Izbjegavajte agresivne proizvode koji sadrže jake kiseline, alkohol ili umjetne mirise. Birajte nježne proizvode bazirane na prirodnim sastojcima koji štede i nježno njeguju stanice kože.
  2. Obavezno zaštitite kožu od sunca jer je koža nakon mehaničkog čišćenja osjetljivija na sunčeve zrake. Redovito koristite zaštitnu kremu koja pokriva cijeli UV spektar visokog faktora – nakon mehaničkog čišćenja posebno, ali i kao dio redovite njege. Sunčeve su zrake jedan od glavnih faktora starenja kože, razvoja bora, pjega i mrlji.
  3. Čistite lice blagim, pH-neutralnim sredstvom za čišćenje jer koža mora doći k sebi i važno je da se ne optereti dodatnim stresom.
  4. Nastavite s redovitom njegom kože kako biste održali postignute rezultate. To uključuje svakodnevno čišćenje lica, hidratizaciju, primjenu seruma ili proizvoda za ciljane probleme (npr. akne, hiperpigmentacija) i redovitu eksfolijaciju – piling.

Kako se provodi čišćenje mitesera

Miteseri su rezultat začepljenih pora koje se javljaju zbog nakupljanja sebuma, prljavštine i mrtvih stanica kože. Najčešći su na nosu i bradi.

Čišćenje mitesera je važan korak u održavanju čiste i zdrave kože, lijepe na oko i dodir.

Mehaničko čišćenje mitisera provodi se kroz nekoliko koraka koji garantiraju sigurnost i uspjeh tretmana:

  1. Čišćenje kože od šminke i nečistoća – prije pristupanja dubinskom čišćenju važno je očistiti površinske nečistoće blagim sredstvom za čišćenje.
  1. Pilingom se uklanjaju mrtve stanice koje više služe svojoj funkciji i otvara se put tretiranju živih i zdravih stanica.
  2. Parenjem kože ili toplim oblozima otvaramo pore i olakšavamo čišćenje mitisera.
  3. Ekstrakcija mitesera radi se uz pomoć alata za ekstrakciju mitesera poput miteser kliješta ili ekstraktora. Nježnim pritiskom oko mitisera uklanja se njegov sadržaj. U ovom je koraku važna nježnost – preveliki pritisak može oštetiti kožu.
  4. Nakon čišćenja mitesera kožu treba smiriti i zaštititi hidratantnom kremom prilagođenom tipu kože, izbjegavati sunce i agresivne preparate da se koža oporavi i smiri.

Kako odabrati pravi tretman za čišćenje lica

Čišćenje lica osnovni je tretman njege i zdravlja kože. Baza čistoće je dnevno čišćenje lica kod kuće, a za dubinski čisto lice potrebno je posjetiti kozmetički salon.

To da je čišćenje neizostavno – znamo. Ali puno je teže znati koji tretman čišćenja odabrati – nudi se puno raznih vrsta, tipova kozmetike i tretmana.

Mehaničko čišćenje, kemijski piling, mikrodermoabrazija, dubinska eksfolijacija MesoJet uređajem, laserski tretmani – samo su neki od suvremenih metoda dubinskog čišćenja kože.

Kako odabrati

Najvažnije je razumjeti vaš tip kože. Suha i masna koža trebaju posve drugačiji tip njege. U obzir treba i uzeti je li koža sklona aknama i mitiserima, ima li oštećenja, rozaceju ili neki drugi tip osjetljivosti.

Ipak, najvažniji korak je pregled kože kod kozmetičarke – jer kožu treba sagledati u cjelini. Kozmetičarka će vam preporučiti najbolje opcije za tip i stanje vaše kože.

Što trebate znati pri odabiru kozmetičarku za mehaničko čišćenje lica

Kada odabirete svoju kozmetičarku važno je da znate kako njezino obrazovanje i način rada imaju dugoročan utjecaj na vaš izgled i zdravlje kože.

  1. Provjerite ima li vaša kozmetičarka potrebno obrazovanje – školovanje osigurava da osoba razumije širi kontekst i može donositi promišljene odluke i birati alate, preparate i postupke temeljem znanja i najboljih praksi.
  1. Važno je i raspitati se oko iskustva kozmetičarke. iskustvo. Iskusna kozmetičarka susrela se s raznim poteškoćama i stekla puno prakse u njihovom rješavanju što je garancija boljih rezultata za vas.
  2. Pročitajte recenzije klijenata salona – jesu li ljudi zadovoljni, što kažu o stručnosti, higijeni i ljubaznosti tima salona i kozmetičarki.
  3. Higijena i sterilnost ne mogu biti precijenjeni – zato provjerite kakav je nivo higijene u salonu.
  4. Ljubaznost i razumijevanje preduvjet su kvalitete posla – važno je da kozmetičarka razumije ne samo objektivne parametre lica, nego i klijentove želje, a i eventualne strahove. Suradnja počinje prvim razgovorom, a nastavlja se slijeđenjem uputa kozmetičarke – koje ona treba jasno razložiti kako bi klijent kod kuće svojom njegom ojačao učinak tretmana i zaštitio zdravlje svoje kože.

Povjerenje, stručnost, visok stupanj higijene, ljubaznost i iskustvo temelji su podjednako važni u kozmetologiji – kozmetičarka koja sve to objedinjava sigurno će pružiti vrhunsku uslugu, uz sigurnost i vrhunske rezultate.

PODIJELITE SA DRUGIMA:

Naručite se za tretman ili zatražite besplatne konzultacije

DARUJTE
GIFT CARD

Ostali članci

Radiofrekvencija lica: Tajna mladolikog izgleda bez kirurških zahvata!

Dermaplaning: Tajna sjajne i mladalačke kože je otkrivena!

Hydrafacial tretman – SHE Beauty Lounge

Piling lica

Salon za nokte otkriva tajne savršene manikure i najnovije trendove u njezi noktiju

Put prema čistom licu: definitivni vodič za borbu protiv akni

Zabranjeno je kopiranje sadržaja ove stranice