fbpx

Ispravna njega kože za muškarce

Spolni hormoni utječu i na kožu, njezinu strukturu, lučenje sebuma i količinu kolagena. Zato se muška i ženska koža razlikuju, pa i njega mora biti prilagođena specifičnosti svakog spola. Iako je muška koža otpornija i sporije stari, nepropisna njega i izlaganje suncu bez zaštite često dovodi do ubrzanog starenja i umornog izgleda. Pravilom i redovitom njegom kože to možete spriječiti i dulje zadržati mladenačku vitalnost i svjež izgled.
man-touching-his-face-while-holding-bottle-perfume
Ispravna njega kože za muškarce

Navigacija

Iako je muška koža otpornija i sporije stari u odnosu na žensku kožu, nepropisna njega i izlaganje suncu bez zaštite često dovodi do ubrzanog starenja i umornog izgleda. 

Spolni hormoni utječu i na kožu, njezinu strukturu, lučenje sebuma i količinu kolagena. Zato se muška i ženska koža razlikuju, pa i njega mora biti prilagođena specifičnosti svakog spola. 

Pravilom i redovitom njegom kože to možete spriječiti i dulje zadržati mladenačku vitalnost i svjež izgled.

Njega kože: zašto je važna i kako započeti

Njega kože nije samo pitanje estetike, nego i zdravlja i psihološke dobrobiti muškarca. Njegujući kožu čuvamo mladolikost, ali i sprečavamo razne zdravstvene probleme poput akni, ekcema, perutanja kože i drugih neugodnih i neestetskih pojava.

Oboljela, umorna i prerano ostarjela koža negativno utječe na samopouzdanje, psihološku dobrobit i svakodnevne interakcije s ljudima. Suprotno tome – njegovana, lijepa, zdrava i mladolika koža daje muškarcima toliko potrebno samopouzdanje, osjećaj vitalnosti i zadovoljstvo sobom. 

Koža lica muškarca izloženo je i stresu učestalog brijanja, pa treba svakako dodatno nahraniti i umiriti kožu kako bi se spriječile iritacije i suhoća. Uz losion nakon brijanja za osjetljivu ili suhu kožu dobro je nanijeti i hidratantnu kremu koja će spriječiti isušivanje kože i umiriti je. 

Jako je važno detektirati tip kože i prema njemu nabaviti odgovarajuće preparate. Koža može biti suha, masna ili mješovita.

Njega kože mora biti dnevna rutina – jutarnja i večernja rutina osigurat će svakodnevnu zaštitu kože, čistoću i redovito obnavljanje vlage i hranjivih tvari koje će pomoći stanicama kože poništiti negativan utjecaj vanjskih faktora, stresa i prirodnih procesa starenja. 

Ujutro je dovoljno samo umiti se i nanijeti hidratantnu kremu s zaštitnim UV faktorom, dok večernja njega iziskuje više pažnje – redovito čišćenje, toniranje i hidrataciju.

Njega lica koraci

Njega kože muškarca ima tri osnovna koraka:

  • Čišćenje
  • Toniranje
  • Hidratacija
  1. Čišćenje kože prvi je i osnovni korak njege. Posebno je to slučaj s muškom kožom koja pod utjecajem androgena luči više kožne masnoće – sebuma. Sebum je idealna hrana bakterijama koje doprinose razvoju akni. Čišćenje je prva linija obrane od razvoja neestetskih i često bolnih akni.

Važno je ukloniti nečistoće i višak sebuma svaku večer sredstvom za čišćenje prilagođenom vašem tipu kože. Ujutro je dovoljno umiti se čistom vodom.

Uz redovito čišćenje kože kod kuće, potrebno je i barem jednom mjesečno – a u slučaju problematične kože i češće – otići u salon na profesionalno čišćenje kože koje će osloboditi pore, ukloniti višak masnoće i tako spriječiti razvoj akni, mitesera i drugih estetskih nedostataka.

Ako je koža jako sklona aknama, potreban je profesionalni tretman koji će ukloniti bakterije i očistiti kožu ne samo površinski, nego i iznutra. Idealan tretman za takve probleme je mezoterapija za akne. 

  1. Toniranje kože je drugi korak – osim što će ukloniti preostale nečistoće, tonik će suziti bore i obnoviti pH ravnotežu lica nakon čišćenja. Nanesite ga blazinicom ili vatom. 
  2. Hidratacija je treći korak njege i jako je važna. Koža tijekom dana gubi vlagu, a dugotrajnim gubitkom vlage koža se suši, gubi volumen, sjaj i zdravlje i ubrzano stari. Odaberite hidratantnu kremu za lice prema tipu kože. Ona ima i dodatnu funkciju – štiti kožu od štetnih UV zraka i drugih štetnih elemenata okoline.

Ako je koža suha ili pokazuje znakove starenja, dodatno nanesite hranjivi serum koji daje obilje sastojaka potrebnih za obnovu stanica kože. Preporučujemo i korištenje kreme za područje oko očiju koja će spriječiti prerani nastanak bora i podočnjaka.

Njega masne kože: uzroci i preporučeni proizvodi

Ovaj tip kože proizvodi višak sebuma – kožne masnoće. 

Masnu kožu možete prepoznati po sljedećim obilježjima:

  1. Koža je sjajna i masna, što se najčešće vidi na takozvanoj T-zoni (čelo, nos, brada)
  2. Moguće je da imate velike i vidljive pore.
  3. Skloni ste razvoju akni
  4. Zamjećujete mitisere na nosu i bradi.
  5. Koža se lako inficira – masna koža može biti osjetljiva i sklona upalama.
  6. Vaša koža na dodir ima grubu teksturu

Višak sebuma nije samo estetski problem – sebum je hrana za bakterije koje prirodno žive na koži. Ako sebuuma ima previše, one se mogu jako razmnožiti i izazivati pojavu akni. 

Uzroci masne kože mogu biti genetika, stres, hormonalne promjene ili nepravilna prehrana. Zato sama njega kože nije dovoljna – zdrav život i kvalitetna prehrana uvijek su preduvjet zdravlja kože. Koža, kao najveći organ ljudskog tijela, zrcali opće stanje organizma. 

Da biste ispravno njegovali masnu kožu, koristite blage proizvode za čišćenje lica koji neće iritirati kožu. Dobar su izbor gelovi za čišćenje lica koji sadrže salicilnu kiselinu ili glikolnu kiselinu jer pomažu u uklanjanju viška sebuma i suzbijanju akni. Redovito čišćenje lica u kozmetičkom salonu za ovaj tip kože je iznimno važno.

Pri svakodnevnoj njezi kože kod kuće obavezno nakon čišćenja nanesite tonik za masnu kožu koji će svojim sastojcima pomoći koži da se riješi viška sebuma i spriječi upale na koži i razvoj akni.

Za hidrataciju odaberite lagane hidratantne kreme specijalno formulirane za njegu masne kože. One obično sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina. Ti sastojci će hidratizirati kožu bez dodavanja viška masnoće.

Ulja, serumi ili hidratatne kreme obogaćene masnoćama treba izbjegavati – oni mogu pogoršati situaciju. 

Uz njegu  kože, pazite na hranu – izbjegavajte masnu hranu i prženje kao postupak pripreme hrane. Birajte dinstanu, kuhanu ili hranu pečenu na vrućem zraku uz obilje voća i povrća. Pijte puno vode kako biste osigurali hidrataciju kože.

Njega suhe kože: uzroci i preporučeni proizvodi

Suhu kožu možete prepoznati po nekoliko karakterističnih simptoma:

  1. Osjećaj zategnutosti nakon tuširanja ili umivanja
  2. Osjećaj suhoće i ljuskavost
  3. Sklonost iritaciji i crvenilu
  4. Gubitak elastičnosti
  5. Pojava sitnih linija i bora zbog nedostatka hidratacije i gubitka elastičnosti.
  6. Pojava pukotina na koži

Ljudi s ovim tipom kože trebaju posvetiti puno pažnje njezi i zaštiti kože. Srećom, danas imamo obilje proizvoda koji rade odličan posao hidratizacije i njege ovog tipa kože pa uz pravilnu njegu može se potpuno izbjeći nelagodne simptome suhoće kože poput svbreža, ljuskavosti, perutanja ili razvoja bora. 

Suha koža, uz genetski uvjetovanu slabiju proizvodnju kožne masnoće, sebuma, može biti posljedica vanjskih čimbenika. Neki od najčešćih uzroka su:

  1. Nedostatak vlage radi isušivanja kože na visokim temperaturama
  2. Zimsko vrijeme – suha koža često se pogoršava tijekom zime, kada je zrak hladniji i suši kožu.
  3. Prečesta upotreba sapuna i agresivnih sredstava za čišćenje

Izbjeći suhoću kožu možemo dobrom i pravilnom zaštitom prema vanjskim okolnostima i vremenskim uvjetima – a genetski manjak masnoće i sposobnosti kože da zadržava vlagu nadoknađujemo preparatima za njegu koji će masnoću i vlažnost nadoknaditi.

Ovo su proizvodi potrebni suhoj koži:

  1. Hidratantne kreme su važne za održavanje vlage u koži. Birajte kreme koje sadrže sastojke poput glicerina, hijaluronske kiseline i uree. Posebno formulirane hidratantne kreme za suhu kožu sadrže i masnoće i druge nutrijente potrebne tom tipu kože
  2. Uljne kreme i losioni pomažu u obnavljanju prirodnih ulja u koži. Sadrže biljna ulja poput jojobe, badema i avokada.
  3. Proizvodi za čišćenje bez sapuna – sapun i drugi proizvodi za čišćenje mogu isušiti kožu. Zato je posebno važno odabrati primjeren preparat za čišćenje.
  4. Balzami za usne vrlo često su potrebni osobama sa suhom kožom – jer suhe mogu biti i usnice. Ako dođe do pucanja, to može biti bolno i neugodno. Balzam će to spriječiti.
  5. Maske za lice koje sadrže hijaluronsku kiselinu, masnoće, aminokiseline, enzime i njegujuće vitamine i minerale odlične su za nahraniti i zaštititi kožu, posebice zimi i ljeti. 

Osobe sa suhom kožom moraju izbjegavati proizvode koji sadrže alkohol i umjetne mirise.

Osim pažljivom kućnom njegom, suhu kožu zaštitite i nahranite i tretmanima koji će je obnoviti i dubinski regenerirati. Odlični tretmani za njegu suhe kože su Skeyndor Power Retinol i O2Derm, izrazito ugodan i nježan njegujući i opuštajući tretman koji čistim kisikom oporavlja stanice kože izložene stresu iz okoline. 

Zaštitite kožu od negativnog djelovanja UV zraka

Sunce je jedan na glavnih faktora koji dovode do starenja kože. UV zrake oštećuju stanice kože i tako izazivaju nastanak bora i neestetskih pjega. Zato prije svakog izlaska iz kuće obavezno svaki put nanesite kremu s visokim UV faktorom. 

Ovisno o tipu kože, važno je koristiti visoki zaštitni faktor, barem 20 do 30 – zimi i ljeti, a ljeti je potrebno još i redovito obnavljati sloj zaštitne kreme, posebno ako plivate ili se puno znojite.

Nošenje kvalitetnih zaštitnih sunčanih naočala zaštitit će osjetljivu kožu oko očiju, a šešir u najvrućim ljetnim mjesecima uvijek je dobra ideja za zaštitu kože lica.

Osim UV faktora, u zaštiti kože od sunčevog djelovanja važna je i obilna hidratacija – sunce isušuje kožu pa može dovesti do suhoće, iritacije, nelagodnog osjećaja zatezanja i razvoja bora. Kvalitetna njega kremama bogatim hijaluronskom kiselinom obavezan je dio zaštite kože od starenja uzorkovanog suncem. Naravno, hidratiziramo se i iznutra – pa uvijek pazite da pijete dovoljno vode.

Ako zamjećujete da je sunce već uzelo danak na vašoj koži, pa zamjećujete mrlje, pjege ili hiperpigmentacije i bore – možete obnoviti kožu iznimno učinkovitim tretmanom baziranim na CBD ulju konoplje. Ujednačavanjem tena lice djeluje mlađe, a ovaj mezoterapijski tretman ujedno i zateže kožu, uklanja boru i vraća joj mladenačku svježinu.

Serumi, kreme i tretmani vraćanja vlažnosti koži

Muška koža je izložena dnevnom stresu, zagađenjima iz okoline i suncu – ali za razliku od ženskog lica, mora podnijeti i iritaciju svakodnevnog brijanja.

Zato je važno njegovati kožu kremama i serumima prilagođenim tipu kože, ali i povremeno otići u salon na profesionalne tretmane koji će vratiti koži izgubljenu vlagu, dubinski je nahraniti i potaknuti prirodne mehanizme regeneracije i revitalizacije.

Za muškarce koji nemaju vremena odlični su brzi i efikasni tretmani Lunch Break ili Skeyndor Express Energizing koji u samo pola sata čiste, hrane, rehidriraju i dubinski osvježavaju kožu.

Iznimno ugodan tretman kisikom O2toderm osnažuje kožu, čisti je i pomaže joj oduprijeti se negativnim efektima vanjskog zagađenja. Preporučuje se muškarcima koji su izloženi stresu, okolišnom zagađenju i zamjećuju znakove umora, iscrpljenosti ili beživotnosti kože.

U našem salonu koristimo kozmetiku jednog od najrenomiranijih svjetskih proizvođača visokokvalitetne kozmetike, Skynedor. Preporučujemo vam korištenje njihovih preparata u svakodnevnoj njezi. Svaki njihov tretman ima i liniju za kućnu njegu, čime se djelovanje tretmana dodatno ojačava i produljuje. 

Na ovom linku možete pronaći katalog Skeyndorovih proizvoda koje možete nabaviti kod nas. Ako niste sigurni koje preparate trebate, svakako se obratite našim kozmetičarkama koje će pregledati vašu kožu i preporučiti vam najbolje proizvode prema njezinim potrebama. 

Tretmani za brisanje tragova umora, starenja i bora

Ako vas već muče bore, obješena koža lica ili zbog stresa izgledate umorno i iscrpljeno – ima i tome lijeka. Starenje kože nije ništa drugo nego smanjenje vitalnosti stanica uslijed gubitka vlage i vezivnog tkiva u dubokim slojevima kože.

Antiage tretmani rade na način da dubinski hrane kožu i potiču stanice na regeneraciju ili obnavljaju kolagen – vezivno tkivo koje drži kožu zategnutom i blistavom i hijaluron – molekule u koži koje vežu vodu na sebe i tako koži daju mladenačku punoću i glatkoću.

Najbolje rezultate postižu tretmani ili kombinacije tretmana koji rade na sva tri polja – obnavljaju kolagen, hijaluron i hrane kožu potrebnim nutrijentima.

Znanstveno dokazano djelovanje na obnovu kolagena i hijalurona imaju Dermapen 4™ i MesoJet™ mezoterapijski tretmani koji posebnim metodama hrane kožu u dubokim slojevima do kojih obične kreme ne dopiru, a odličan Skeyndor Express Energizing tretman  hrani kožu iznimno bogatim sastojcima i tako joj pomaže regenerirati se.

 Djelujući na obnovu kolagena, hijalurona i aquaporina, ovi tretmani brzo, neinvazivno i efikasno postižu rezultate za koje su nekad bile potrebne invazivne intervencije. Važno je napomenuti da su tretmani ugodni i nisu bolni, čak ni za osjetljivu kožu.

Mezoterapijski tretmani su veliko otkriće u kozmetološkoj znanosti koje je testirano na milijunima sretnih korisnika – nevjerojatno efikasno vraćaju čvrste konture vašeg lica, uklanjaju znakove umora i ujednačavaju ten kože, čineći vaše lice mladolikim.

Njega kože u pubertetu: borba protiv akni i drugih problema

Mnogi mladi muškarci imaju problem s aknama, masnom kožom i začepljenim porama. To stanje je često i bolno i neugodno, a uvijek izaziva i dozu nesigurnosti i nezadovoljstva izgledom. 

Zato je njega kože u pubertetu posebno važna. 

Kako bi se akne držalo pod kontrolom važno je redovito čišćenje lica odgovarajućim preparatima. Ti preparati otklonit će nečistoće, ali i višak sebuma koji hrane bakterije. Iako su te bakterije prirodno prisutne na koži lica, često se otmu kontroli – posebno ako imaju obilje hrane – sebuuma – pa izazivaju upalne procese koji pogoršavaju ili čak izazivaju nastanak akni.

Uz svakodnevno čišćenje kože kod kuće, važno je i redovito dolaziti na profesionalni termin čišćenja u kozmetički salon. Svakodnevno čišćenje je važno radi uklanjanja nečistoća, ali dubinsko čišćenje ipak je potrebno prepustiti školovanim kozmetičarkama koje će blago i bez oštećenja kože osigurati uklanjanje svog suvišnog sebuma, otčepiti bore i nahraniti kožu sastojcima koji su joj potrebni.

U slučaju da su akne tvrdokorne i da čišćenje lica ne pomaže, jedan od najučinkovitijih tretmana za akne je upotreba plavog svjetla. Ovo je inovativan tretman posebnim uređajima, na primjer Celluma LED koje korištenjem posebnog uređaja prodire u kožu i ubija bakterije koje uzrokuju akne. Osim toga, plavo svjetlo također smanjuje upalu i crvenilo kože. Ako vas muče akne, naručite se za ovaj tretman.

U borbi protiv akni je važna i prehrana. Prehrana koja je bogata šećerima i masnom hranom može pogoršati probleme s aknama. Zato je važno redovito jesti zdrave namirnice poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina.

Kako odabrati proizvode za njegu kože

Ponekad se nije lako snaći u poplavi proizvoda za njegu kože. Ovdje smo odabrali neke od najvažnijih i najosnovnijih proizvoda koje treba koristiti u svakodnevnoj njezi – ovisno o tipu i vrsti kože.

  1. Hidratantni serumi su lagani proizvodi koji su se brzo upijaju i duboko hidratiziraju kožu. Sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola koji privlače i zadržavaju vlagu u koži – i tako je održavaju dubinski hidratiziranom.
  2. Hranjive kreme sadrže sastojke koji pružaju dugotrajnu hidrataciju i hrane kožu. Obično su to prirodne tvari poput shea maslaca, avokado ulja i ceramida koji pomažu u obnavljanju i zaštiti kože.
  3. Maske za lice su brz i učinkoviti način za vraćanje vlažnosti koži. Mogu biti hidratantne, hranjive ili kombinirati oba djelovanja. Obično sadržae hijaluronske kiseline, aloa veru i ekstrakte biljaka bogate antioksidansima i njegujućim sastojcima koji pomažu u hidrataciji, smirivanju i obnavljanju kože. Masku treba nanijeti na lice, ostaviti da djeluje prema uputi proizvođača i zatim očistiti lice i zaštititi ga hidratantnom kremom s UV zaštitom.
  4. Ulja za lice su namijenjeni njezi suhe kože. Nanose se na kožu prije kreme ili umjesto kreme. Mogu sadržavati sastojke poput arganovog ulja, jojoba ulja i drugih masnoća koje pomažu u hidrataciji i obnovi kože.
  5. Tretmani za lice pružaju intenzivnu hidrataciju i njegu lica, a mogu se raditi kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Neki tretmani, poput mezoterapije ili radiofrekvencije, mogu se raditi samo u salonu jer zahtijevaju skupe uređaje i educirano osoblje koje zna upravljati njihovim radom.  

Kombinacija kućne njege i redovitih posjeta kozmetičkom salonu dobitna je kombinacija za zdravu, lijepu i mladoliku kožu. 

U SHE Beauty Loungeu možete dobiti njegu za lice i tijelo, potpuno personaliziranu za mušku kožu. Uz tretmane lica, naše će vam kozmetičarke pružiti i cjelovitu njegu tijela – masažu, manikuru, pedikuru. Sve o našim uslugama prilagođenim muškarcima pročitajte na ovom linku.

PODIJELITE SA DRUGIMA:

Naručite se za tretman ili zatražite besplatne konzultacije

DARUJTE
GIFT CARD

Ostali članci

Radiofrekvencija lica: Tajna mladolikog izgleda bez kirurških zahvata!

Dermaplaning: Tajna sjajne i mladalačke kože je otkrivena!

Hydrafacial tretman – SHE Beauty Lounge

Piling lica

Salon za nokte otkriva tajne savršene manikure i najnovije trendove u njezi noktiju

Put prema čistom licu: definitivni vodič za borbu protiv akni

Zabranjeno je kopiranje sadržaja ove stranice